We kennen het allemaal wel, dat gevoel van opwinding en spanning als je iemand ontmoet die iets bijzonders bij je losmaakt.
Kriebels in je buik kunnen een signaal van heel verschillende triggers zijn. Of die triggers gezond of ongezond zijn heeft te maken met hoe je emotioneel bent gehecht in je eerste levensjaren.
Veilige hechting of onveilige hechting
Dit zijn de basispatronen van hoe je later verbinding aangaat met je partner. Veilige hechting wil zeggen dat je in de basis hebt gevoel dat je ouders of verzorgers echt van je hielden op een manier die niet afhankelijk was van hoe je presteerde of hoe je in wezen bent. Je hebt t idee gekregen dat ook al was je niet de beste van de klas en kwam je wel eens met kapotte of vieze kleren thuis je evengoed werd gezien als een kind waarvan gehouden werd. Je werd geaccepteerd zoals je was en niet om wat je deed.
Bijna zonder uitzondering komt er in de sessies met mijn clienten tevoorschijn dat ze zijn opgegroeid met onveilge hechting De mate waarin er van ze gehouden werd was vaak afhankelijk hoe goed ze hun best deden, ze niet lastig waren, ze de vaak ongeschreven regels in het gezin volgden en voldeden aan de eisen die werden gesteld. Op deze manier raak je gewend om degene die jij belangrijk vindt te gaan pleasen en je aan te passen aan datgene waarvan jij denkt dat je daardoor goedkeuring/liefde zal krijgen. Je cijfert jezelf en je eigen behoeften nog steeds weg om maar in de smaak te vallen, zoals je dat vroeger ook zo vaak hebt gedaan.
Je zit vast in een gevaarlijk en ongezond overleving mechanisme.
Aangezien je op deze manier niet goed in contact bent met je eigen gevoelens en ook niet geleerd hebt deze te onderscheiden van de behoeften van anderen, zit je in een heel onvoordelige positie. Je hecht meer belang aan de behoeften, neigingen en beperkingen van de ander dan aan die van jezelf. Je zelfbeeld is nooit goed ontwikkeld en je hebt waarschijnlijk nooit geleerd jezelf leuk en de moeite waard te vinden. Laat staan dat je van jezelf kunt houden op een gezonde manier.
Valse hoop
Je valt waarschijnlijk op de eigenschappen van deze foute partner die erg lijken op die van degene die jou hebben opgevoed in die onveilige hechting. Ze zijn waarschijnlijk niet emotioneel altijd beschikbaar, niet al te empatisch en kritisch op jou en je gedrag, uiterlijk, denkwijze etc. De opwinding komt van de hoop en verwachting dat als je deze keer maar genoeg je best doet en je uitslooft en oppoetst, deze partner je dan eindelijk gaat waarderen en je liefde gaat geven. Jammer genoeg hebben ze daar niet de capaciteiten voor omdat je ze juist op basis van het ontbreken van de gezonde ingrediënten onbewust hebt geselecteerd.
Bewustwording
Waar ik in de therapie aan werk is vooral bewustwording van deze oude programmering. Pas als je begrijpt wat je de foute hoek in drijft kun je je koers veranderen. Gezonde emotioneel beschikbare partners vindt je waarschijnlijk niet interessant omdat ze je niet de kans geven bij je oude (zich op deze manier herhalende) pijn te komen. Updaten van je denksysteem gaat vaak heel snel en zorgt voor veranderingen in je keuzes waar je zelf verbaasd over kunt zijn.
Zie in het menu: relatieverslaving en co-dependentie om meer te lezen………….Klik hier