Gezond afvallen zonder dieet

gezond afvallen

Een dieet volgen maakt je alleen maar dikker i.p.v. het gewenste gezond afvallen. Je lichaam gaat in de spaarstand en als je weer normaal gaat eten vliegt het gewicht er weer aan.

Het is belangrijk om te gaan onderzoeken wat jou er toe drijft om net iets te veel of soms veel te veel EN niet gezond te eten. Hoe gebruik je voedsel? We gaan eraan werken je verstand EN je intuïtie te gebruiken. We gaan kijken wat je eet, op welke momenten je gaat eten en testen je kennis op voedingsgebied.  Nog veel belangrijker is het om te onderzoeken wat er aan je eetgedrag ten grondslag ligt. Het doel is gezond afvallen zonder dieet maar met inzicht in je patronen en drijfveren. Wat doet je eetgedrag met je, hoe gebruik je je eten, wat levert het je op en vooral…….. wat kost het je?

Is  (te veel) eten een manier om je gevoelens te onderdrukken? Als er voedsel in je maag zit werken je hersens langzamer en voel je je rustiger.

Is het in je gezin of voor jezelf een manier om te zorgen, te “voeden” een vorm van liefde en aandacht geven en is dit belangrijker geworden dan je gezondheid? Dit patroon kan je al  van huis uit hebben meegekregen.

Is het dik zijn een manier om jezelf te beschermen tegen de wereld? Als ik dik ben hoef ik niet mee te doen aan de competitie, kijken mensen minder naar me als  “slank lustobject”  en ben je minder kwetsbaar want als je niet als aantrekkelijk wordt gezien wordt je tenminste ook niet afgewezen.

De andere kant van deze “medaille’ is  dat je heel veel mist. Juist datgene waar je naar op zoek bent, aandacht, liefde en acceptatie, denk je zo uit te sluiten. Dit kan weer boosheid en verdriet opleveren waardoor je JUIST weer gaat eten.

Al deze overtuigingen liggen op onderbewust niveau,  je denkt er niet over na en zelfs als je er hier over leest ben je misschien wel verbaasd dat ze wel eens op jou van toepassing zouden kunnen zijn.

In de therapie gaan we deze overtuigingen onderzoeken met behulp van een lichte vorm van hypnose klik hier. Je bent er nog helemaal bij bent en je kunt gewoon antwoorden terwijl je de beelden van vroeger als in een film ziet. We zoeken naar de momenten van vroeger waar deze overtuigingen zijn gevormd. Als je eenmaal bewust wordt welke foute ideeën er toen zijn ontstaan van waaruit je nog steeds handelt, krijg je ruimte om nieuwe eetgewoonten te starten en om je eetproblemen achter je te laten. Je zult merken dat je door je inzichten en bewust worden van gezond eten je bijna als vanzelf gaat afslanken. Je gaat nu letten op de gezonde en natuurlijke signalen van je lichaam en reageert niet langer op je oude impulsen. Je gaat nu eindelijk blijvend EN gezond afvallen.

EEN EXTREME VORM VAN TE VEEL ETEN IS BOULIMIA NERVOSA OF BINGE EATING

Letterlijk betekent Boulimia nervosa ‘eetlust als een os door nerveuze oorzaken’. dit is ook geen correcte term omdat de eetbuien worden afgewisseld met perioden waarin soms zelfs bijzonder weinig wordt gegeten. De reden dat iemand gaat eten is ook lang niet het feit dat iemand zo’n enorme honger heeft. Het gaat om het effect van het eten op de geest en niet om het stillen van de honger. Boulimia, ook wel eetverslaving wordt genoemd vertoont veel trekken van andere verslavingen.

eetstoornis anorexia boulimia

Sommige mensen hebben erg veel en anderen maar zelden eetbuien, je kunt zelfs een normaal gewicht hebben en de eetstoornis goed verbergen voor je omgeving, maar de eetstoornis bepaalt  zo’n groot deel van je leven en zorgt voor zo’n schuldgevoel dat je voelt dat er iets aan gedaan moet worden. Je bent op deze site, dus feliciteer jezelf met dit inzicht. Het gaat in dit geval om jou, je levensgeluk, gezond afvallen en je gehele functioneren.

Het eten van grote hoeveelheden voedsel geeft het effect van een verdoving. Alle energie gaat naar het verteren van het voedsel waardoor een gevoel van uitgeschakeld en verdoofd zijn. Dit wordt door de boulimia patiënten ervaren als even uit de problematiek kunnen stappen en soms zelf uit de werkelijkheid en uit het gevoel verantwoordelijk te moeten zijn voor iets wat blijkbaar erg moeilijk voor je is om te hanteren.

Of dit allemaal wel klopt en of het echt voor je werkt is heel goed te onderzoeken met RET

Wat ik in mijn parktijk zie is dat vooral cliënten die moeite hebben met het omgaan met hun emoties, met het uitspreken van wat ze echt voelen en met het benoemen van hun werkelijke behoeften slachtoffer zijn geworden van boulimia. Vaak zijn ze hier niet van bewust en grijpen automatisch naar dit mechanisme van eten, verdoven en ontsnappen om maar niet die met die “moeilijke” emoties om te hoeven gaan. Gezond eten is je nog niet bekend, laat staan gezond afvallen

Het probleem van het niet gewend zijn met emoties om te gaan is meestal ontstaan in een vroege periode in het leven. Misschien was het thuis ook niet makkelijk om over emoties te praten en leerde je maar je mond te houden over wat je voelde.

In de therapie zijn je onderbewuste drijfveren goed te onderzoeken d.m.v. delenwerk en regressie.

Positive Impulse - Jovanna Vriend | Copyright © 2012-2018
^ Back to Top