Transgender behandeling, genderdysforie, transseksualiteit en identiteit

transgender behandelingHet beeld dat je van jezelf hebt begint zich al vroeg in je jeugd te vormen. Tot ongeveer je zevende jaar accepteer je vrijwel kritiekloos wat er in je omgeving en door je ouders tegen en over jou gezegd wordt. 

Dit zelfbeeld heeft verstrekkende gevolgen voor je latere leven. Onzekerheid, angsten en een negatief zelfbeeld ontstaan hier. Ook de geslachtsrol wordt door de opvoeding gestuurd en bevestigd. In sommige gevallen klopt deze niet en voel je dat je eigenlijk bij het andere geslacht hoort, je blijkt transgender te zijn. Gelukkig is er steeds meer oog en oor voor de signalen die een kind afgeeft. Het is heel belangrijk om al vroeg te beginnen met de transgender behandeling en/of begeleiding  van deze unieke en vaak kwetsbare  kinderen. Belemmerende overtuigingen en ideeën over jezelf kunnen zo’n vaste plaats  innemen dat ze voor altijd aan jou lijken te kleven. Zeker als je transgender bent is het enorm belangrijk steun en helderheid te krijgen in je proces.

Wat is transgender (klik hier)

Transgender behandeling

In de transgender behandeling kan d.m.v regressie en delenwerk klik hier, worden gekeken naar momenten waar deze werden gevormd. Ze kunnen worden herzien en krijgen een “up-date” zodat ze beter in je volwassen leven passen. Negatieve en onjuiste “programmering ligt op een diep onderbewust niveau en werkt op je in zonder dat je je daar nog bewust van bent. Een kind dat daarentegen positief wordt gestimuleerd en zich geliefd voelt, krijgt hier een hele andere bagage mee dan een kind dat dit niet heeft of zich zelfs onwelkom en waardeloos voelt.

(meer hierover staat te lezen in de scriptie in  hoofdstuk VI klik hier  “What’s love gotta do with it”.)

Je neemt als kind bijna automatisch de geslachtsrol aan waarin je geboren bent

In de meeste gevallen klopt dit gelukkig wel maar soms blijkt vroeger of later dat de sekse niet overeenkomt met het lichaam. Transseksualiteit, transgender zijn of genderdysforie is iets dat  je diepste wezen betreft en je rol in de maatschappij en  je identiteit bepaald. In geval van twijfel kan een aantal vragen worden gesteld de z.g. genderdysforietest. De transgender behandeling en begeleiding is er op gericht om jou als de unieke transgender  die je bent, sterk en trots te laten staan in deze storm van indrukken en gevoelens.

Genderdysforie betekenis

Letterlijk betekent dit: niet gelukkig zijn met het geslacht waar je mee geboren bent.

transgender behandeling

Oorzaken genderdysforie

Over de oorzaak lopen de meningen uiteen. Hersenonderzoek toont aan dat een bepaald onderdeel van de herseneen overeenkomt met de afmetingen van dit deel bij het gewenste geslacht. Of dit oorzaak of gevolg is van de blootstelling of verminderde blootstelling aan testosteron in de baarmoeder blijft dan nog wel helemaal de vraag. Ook zijn er theorien over een meegebrachte geslachtsidentiteit uit een vroeger bestaan. Wat de reden ook is we zullen er aan gaan werken de gevolgen zo goed mogelijk in banen te leiden.

Ik ben zelf ervaringsdeskundige op dit gebied

Ik werd als jongetje geboren en leef nu al ruim 25 jaar als vrouw. Mocht je besluiten om transgender begeleiding of therapie bij mij te komen volgen om lekkerder in je vel te gaan zitten en hindernissen makkelijker te kunnen nemen, denk ik dat mijn ervaring zeker behulpzaam kan zijn. We kunnen werken aan onzekerheid, zelfbeeld, angsten, overtuigingen, seksualiteit, maatschappelijk functioneren en presentatie. Alles waar je als transgender maar tegen aan kunt lopen in de transgender behandeling gedurende de complete of gedeeltelijke geslachtsverandering.

 

Positive Impulse - Jovanna Vriend | Copyright © 2012-2018
^ Back to Top