De laatste tijd heeft suiker een slechte naam gekregen. Niet voor niets en vandaar wel goed om even aandacht te besteden aan het proces dat suiker zo omstreden en destructief maakt. De gevaren van suiker zitten hem in de schade die wordt veroorzaakt door een proces dat glycatie heet.
De normale gevaren van suiker in al zijn vormen, zelfs de onschuldig lijkende vruchtensuikers, kennen we natuurlijk al lang. Dik worden, diabetes, te hoog bloedsuikergehalte, tandbederf etc…..
Normaal wordt suiker of ander koolhydraat afgebroken in het lichaam tot glucose. Als we ouder worden of te veel voedsel met een hoge glycemische waarde eten (veel suikers bevattend) ontstaat er een chemische reactie met de vetten en eiwitten in ons lichaam waardoor zeer schadelijke stoffen ontstaan de zogenaamde AGEs oftewel “Advanced Glycation Endproducts”. Het woord zegt het al door deze stoffen “we AGE’. Duidelijk voorbeeld hiervan is de manier waarop diabetici verouderen. Dit proces speelt zich eigenlijk bij iedereen af die “normale” westerse voeding eet. Tot honderd jaar geleden was suiker een bijzondere traktatie die sporadisch werd gegeten. Suikerverslaving is de norm geworden, het speelt net als alcohol, nicotine, alle andere drugs, seks en gokken in op de dopamine huishouding. Dopamine is de stof die je doet uitkijken naar de volgende “kick” het effect van suiker hierop is ZWAAR onderschat.
Uit recente studie blijkt dat een van de gevaren van suiker het “crosslinken” van de eiwitten in je lichaam veroorzaakt. We zijn aangewezen op het juiste functioneren van deze eiwitten die ontelbare onderhouds functies hebben.De uiteinden van de molecuul strengen verkleven door de suikers met elkaar waardoor ze niet goed meer hun belangrijke taken kunnen vervullen. Resultaat is staar, retinopathie, arteriosclerose, zenuwpijnen. Schade aan de huid door de afbraak van collageen en veel meer.
Lees hoe o.a. benfotiamine je hier tegen kan beschermen.
Meer over collageen suppletie in mijn volgende blog.