De patronen waarmee we onze relaties aangaan zijn allemaal gebaseerd op de eerste ervaringen met binding (meestal) met je ouders. Ondanks fouten die onvermijdelijk worden gemaakt in de opvoeding gaat dit vaak redelijk goed. Soms echter hoeven er maar kleine onbewuste boodschappen doorgegeven te worden waardoor je als kind niet helemaal de veilige hechting voelt die van groot belang is bij je latere functioneren en bij het aangaan van vriendschappen en vooral relaties. In meer extreme gevallen heb je de pech een ouder te hebben die psychisch niet in staat is om deze veilige hechting door het geven van onvoorwaardelijke liefde tot stand te brengen. Onderbewust kun je de boodschap meekrijgen dat je niet de moeite waard bent en gaan deken dat je altijd je best moet doen om mensen te overtuigen om van jou te gaan houden. Vanuit dit zo gecreëerde negatieve zelfbeeld komen klachten als perfectionisme, burn-out co-dependentie en relatieverslaving voort.
Relatieverslaving of co-dependentie uit zich in verbindingen aangaan met partners die zelf niet in staat zijn om een gezonde relatie aan te gaan. Dat je je hier aan blootstelt heeft te maken met je oude programmering, je bent gewend je bloot te stellen aan mensen met een emotionele handicap. Je gaat erg je best doen vanuit de valse hoop dat het dit keer gaat lukken. Jammergenoeg is het niet mogelijk om met de oude ingrediënten een geslaagde relatie op te zetten.
Doel van de therapie is te gaan doorzien hoe je bent geprogrammeerd en te werken aan het ontdekken van je eigen behoeften en het verbeteren van je zelfbeeld. Je bent toe aan een UPGRADE wat betreft je eigenwaarde, je gaat niet langer tevreden zijn met wat kruimels van een illusie. Je gaat leren om bewust te worden van je eigen gevoelens die je waarschijnlijk al heel lang ondergeschikt hebt gemaakt aan die van een ander. Lees meer op de uitgebreide pagina relatieverslaving en co-dependentie