Ben je op zoek naar EMDR therapie Amsterdam? En wil je meer weten over EMDR en wat het voor je kan doen? Neem dan direct contact op voor een afspraak.
Waarom EDMR zo goed werkt als traumatherapie
Vroeger werdt EMDR vooral gebruikt bij een PTSS, Post Traumatische Stress Syndroom. EMDR is ook een geschikte methode voor het behandelen van verslavingen, ongewenste patronen, relatieproblematiek, angst en meer. Waarom werkt EMDR zo goed als traumatherapie?
Bij traumatische ervaringen en PTSS en chronische PTSS wordt er nog vaak gedacht aan extreem heftige gebeurtenissen. Ongelukken, oorlogen, extreem geweld en verkrachtingen. Toch is trauma veel wijder verspreid dan we denken. Trauma vindt ook plaats in relationele sfeer. Denk aan fysieke, seksuele en mentale mishandeling. Iemand die continu vernederd of gepest wordt loopt ook trauma op. Omdat de gebeurtenissen minder heftig lijken, maar wel veelvuldig gebeuren, stapelt het trauma zich op. Dit wordt ook wel C-PTSS genoemd, complex post traumatisch stress syndroom.
Uit balans – in balans
Tijdens een traumatische ervaring vind er een bevriezing plaats. Op het moment dat je niet in staat bent om te vechten of te vluchten, dan blijft bevriezen over. Dit hangt samen met Fight, Flight en Freeze. De Freeze is de bevriezing waarmee trauma zich vastzet in je onderbewustzijn. Je raakt vanaf dat moment, of meerdere momenten, je veerkracht kwijt in je leven en je raakt letterlijk uit balans. In die bevriezing heb je ook het gevoel dat je geen keuze meer hebt. Je komt dan vast te zitten in het gevoel van onmacht. Dit gevoel van onmacht creëert vervolgens weer angst, want je hebt het gevoel dat je geen grip meer hebt.
Hoe werkt EMDR?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een kortdurende behandelmethode om weer grip te krijgen op die akelige ervaringen. Eerst wordt de akelige ervaring uit dat onderbewustzijn gehaald om in het ‘werkgeheugen’ te laden. De nare ervaring wordt opgehaald. Vervolgens wordt er een beweging met een lampje, of met een vinger voor de ogen gemaakt die heen-en-weer gaat. Hiermee wordt de vastgezette herinnering weer geassocieerd met beweging. De bevriezing komt dan ook zelf weer los, omdat het trauma gekoppeld wordt aan beweging. Er komt op die manier weer ‘grip’ op de situatie. De situatie, die zelf in het verleden ligt, verdwijnt dan niet, maar de associatie met de onmacht verdwijnt door het los te koppelen.
EMDR zelf toepassen
EMDR, het heen en weer bewegen, werkt op het evenwichtsorgaan en zorgt dat iemand weer los komt van de verstarring van het trauma. In de verwerkingsfase van EMDR, wordt gebruik gemaakt van bilaterale stimulatie. Door middel van prikkels (zoals oogbewegingen) worden afwissend de linker- en rechterhersenhelft gestimuleerd. Dit kan ook met muziek die je afwisselend links en rechts hoort. Daarnaast zijn dansen, samen zingen, trampolinespringen, tai-chi en andere balans sporten uitermate helend om die balans weer op te roepen. Of luisteren naar Bilaterale muziek, zoals hieronder. EMDR onder professionele begeleiding heeft echter de voorkeur. EMDR therapie Amsterdam biedt hiervoor diverse mogelijkheden.
EMDR verzacht trauma diepgaand en blijvend
Hieronder vast een muziekje om je voor te bereiden op het toelaten van vertrouwen in het hele proces, enjoy……….