Heb ik een eetstoornis?
Wat is een eetstoornis? Anorexia, boulimia en orthorexia zijn drie eetstoornissen. Hieronder staat een uitleg van de kenmerken van deze drie eetstoornissen. Met de eerste twee is bijna iedereen bekend, de minder bekende eetstoornis orthorexia nervosa lijkt een gezond voedingspatroon maar de extreme manier waarop het in de praktijk wordt gebracht maakt het verre van gezond en zelfs gevaarlijk.
Bij alle drie de eetstoornissen ligt de oorzaak vaak niet alleen bij een ontevredenheid over het uiterlijk en het lichaam maar vooral bij een dieper gaande ontevredenheid over jezelf, de wereld en jouw functioneren in die wereld.
In de behandeling wordt een eetstoornis test gedaan. Daarna volgt onderzoek naar naar de vaak onderbewuste redenen van de verschillende soorten eetstoornissennissen.
Veel kan worden bereikt via delenwerk en regressie, dit is het op zoek gaan naar wanneer en waarom een bepaalde overtuiging of zelfbeeld, werd gevormd.
VOOR GEZOND AFVALLEN ZONDER DIEET KLIK HIER
Anorexia
De letterlijke betekenis van anorexia nervosa is ”gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken”. Deze benaming klopt niet omdat je als je anorexia hebt je wel degelijk eetlust en eetlustprikkels hebt die je enorm gaat onderdrukken. Een betere naam voor deze eetstoornis wiki (klik hier) zou “magerzucht” of “ziekelijk lijnen” zijn.
De manier waarop je naar jezelf kijkt is totaal onrealistisch, (we gaan dit onderzoeken met RET) je omgeving maakt zich veel zorgen en vertelt je dat je zo niet door kunt gaan, maar zelf zie je jezelf nog als een enorm dik monster dat zo niet voor de dag kan komen. Er is duidelijk sprake van een vertekend lichaamsbeeld.
Alles wat te maken heeft met eten, gewicht en lichaamsomvang is een obsessie geworden voor mensen met anorexia. Je bent de hele dag calorieën aan het tellen en maar een kleine hoeveelheid voedsel,dat dan ook nog geen suikers en vetten mag bevatten wordt jezelf “toegestaan”.
Vaak eet je elke dag dezelfde dingen en wordt eten een ritueel. Elke afwijking van deze “dwanghandelingen” (zie dwangstoornissen), veroorzaakt een enorme paniek en schuldgevoel.
De striktheid van het dieet vereist zoveel wilskracht (waar de patiënt overigens heel trots op kan zijn) dat er op een gegeven moment een ontlading moet komen in de vorm van een “ vreetbui”.
Na zo’n “vreetbui” voel je je dan enorm schuldig en doe je er alles aan om de voeding weer kwijt te raken, overgeven, laxeermiddelen, hardlopen, 500 buikspieroefeningen etc.
Sommige patiënten met een eetstoornis nao (niet anderszins omschreven) dwingen zichzelf elke dag naar de sportschool te gaan of 10 km te joggen.
Wat mij opvalt bij mensen met anorexia is het feit dat ze enorm trots kunnen zijn op het behaalde “afslankresultaat”. Ze voelen dat ze iets heel moeilijks kunnen volbrengen, zijn er trots op. Het geeftet geeft ook een bepaald gevoel van macht over je leven hebben. Jij bepaalt wat er met je lichaam gebeurt. Dit in tegenstelling met het gevoel van onmacht dat je misschien wel eens overvalt bij het functioneren in je omgeving. Zeker in de puberteit is het heel prettig om te ontdekken dat jij de touwtjes in handen kunt hebben. Dit gevoel van onmacht bij de eetstoornis en waar dit vandaan komt is heel goed te onderzoeken met delenwerk en regressie.
Vooral als je al erg mager bent wordt elk pondje dat er aan komt gezien als een enorme bedreiging en mislukking. Hoewel anorexia patiënten bij anderen wel kunnen herkennen dat ze extreem mager zijn, ontkennen ze hun eigen toestand. Ze proberen hun eetgewoonten en de schade die deze al aan hun lichaam hebben aangebracht voor de buitenwereld te verbergen. Dit doen ze om te voorkomen dat er druk op ze wordt uitgeoefend. Ze kunnen lang volhouden dat er niets met ze aan de hand is. Het gevaar is hier het feit dat ze soms zelf ook geloven dat er niets met ze aan de hand is.
Boulimia of binge eating eetstoornis
Bij boulimia worden de eetbuien vaak getriggered door een gevoel waar je niet mee overweg kunt. Verdriet, teleurstelling, afwijzing door anderen maar ook door jezelf. Het is enorm belangrijk je hier bewust van te gaan worden.
We gaan onderzoeken wat jou er toe drijft om net iets te veel of soms veel te veel te eten. Hoe gebruik je voedsel?
Is het een manier om je gevoelens te onderdrukken? Als er voedsel in je maag zit werken je hersens langzamer en voel je je rustiger.
Is het in je gezin of voor jezelf een manier om te zorgen, te “voeden” een vorm van liefde en aandacht geven en is dit belangrijker geworden dan je gezondheid? Dit patroon kan je al van huis uit hebben meegekregen.
Is het dik zijn een manier om jezelf te beschermen tegen de wereld? Als ik dik ben hoef ik niet mee te doen aan de competitie, kijken mensen minder naar me als ”slank lustobject” en ben je minder kwetsbaar want als je niet als aantrekkelijk wordt gezien wordt je tenminste ook niet afgewezen.
De andere kant van deze “medaille’ is dat je heel veel mist. Juist datgene waar je naar op zoek bent, aandacht, liefde en acceptatie, sluit je al bij voorbaat uit. Dit kan weer boosheid en verdriet opleveren waardoor je JUIST weer gaat eten en de hevigheid van de eetstoornis toeneemt.
Al deze overtuigingen liggen op onderbewust niveau, je denkt er niet over na en zelfs als je er hier over leest ben je misschien wel verbaasd dat ze wel eens op jou van toepassing zouden kunnen zijn.
In de therapie gaan we deze overtuigingen onderzoeken met behulp van een lichte vorm van hypnose. Je bent er nog helemaal bij bent en je kunt gewoon antwoorden terwijl je de beelden van vroeger als in een film ziet. We zoeken naar de momenten van vroeger waar deze overtuigingen zijn gevormd. Als je eenmaal bewust wordt welke foute ideeën er toen zijn ontstaan van waaruit je nog steeds handelt, krijg je ruimte om nieuwe eetgewoonten te starten en om je eetproblemen achter je te laten. Je zult merken dat je bijna als vanzelf gaat afslanken. Je gaat nu letten op de gezonde en natuurlijke signalen van je
lichaam en reageert niet langer op je oude impulsen.
Letterlijk betekent Boulimia nervosa ‘eetlust als een os door nerveuze oorzaken’. Dit is ook geen correcte term omdat de eetbuien worden afgewisseld met perioden waarin soms zelfs bijzonder weinig wordt gegeten. De reden dat iemand gaat eten is ook lang niet het feit dat iemand zo’n enorme honger heeft. Het gaat om het effect van het eten op de geest en niet om het stillen van de honger. De eetstoornis boulimia, ook wel eetverslaving wordt genoemd vertoont veel trekken van andere verslavingen.
Sommige mensen hebben erg veel en andere maar zelden eetbuien, je kunt zelfs een normaal gewicht hebben en de eetstoornis goed verbergen voor je omgeving, maar de eetstoornis bepaalt zo’n groot deel van je leven en zorgt voor zo’n schuldgevoel dat je voelt dat er iets aan gedaan moet worden. Je bent op deze site, dus feliciteer jezelf met dit inzicht. Het gaat in dit geval om jou, je levensgeluk en je functioneren.
Het eten van grote hoeveelheden voedsel geeft het effect van een verdoving. Alle energie gaat naar het verteren van het voedsel waardoor een gevoel van uitgeschakeld en verdoofd zijn. Dit wordt door de boulimia patiënten ervaren als even uit de problematiek kunnen stappen en soms zelf uit de werkelijkheid en uit het gevoel verantwoordelijk te moeten zijn voor iets wat blijkbaar erg moeilijk voor je is om te hanteren.
Wat dit betekent en of het echt voor je werkt is heel goed te onderzoeken met RET.
Wat ik in mijn parktijk zie is dat vooral cliënten die moeite hebben met het omgaan met hun emoties, met het uitspreken van wat ze echt voelen en met het benoemen van hun werkelijke behoeften slachtoffer zijn geworden van boulimia. Vaak zijn ze hier niet van bewust en grijpen automatisch naar dit mechanisme van eten, verdoven en ontsnappen om maar niet die met die “moeilijke” emoties om te hoeven gaan.
Het probleem van het niet gewend zijn met emoties om te gaan is meestal ontstaan in een vroege periode in het leven. Misschien was het thuis ook niet makkelijk om over emoties te praten en leerde je maar je mond te houden over wat je voelde.
In de therapie valt dit heel goed te onderzoeken d.m.v. delenwerk en regressie.
De minder bekende eetstoornis orthorexia
Mensen die lijden aan orthorexia zijn constant bezig met voedsel te eten en te kiezen dat in hun ogen verantwoord is, maar zijn hierin doorgeslagen op zo’n manier dat hun eetpatroon dwangmatig, beperkt, ongezond, eenzijdig en zelfs gevaarlijk wordt. Voedsel dat in hun ogen als ongezond wordt gezien weigeren ze. Vaak wordt ook niet ingezien dat het hier om een van de gevaarlijkste vormen van eetstoornissen gaat.
Het gevaar van deze eetstoornis is dat deze er vaak langzaam en ongemerkt insluipt.Vaak begint het met het stoppen met eten van vlees, vis, graan en zuivel Vetten zijn bedreigend en worden vermeden, een eiwit en vitamine tekort is hiervan het resultaat.Ze gaan heel veel groente en fruit eten, de groente wordt het liefst rauw gegeten ook al protesteren de darmen. Het gaat bij orthorexia dan ook niet zozeer om de hoeveelheid eten,maar over de zogenaamde gezondheidswaarde. Over het algemeen kan worden gezegd dat mensen die aan orthorexia lijden veel te eenzijdig eten.
Vaak ligt aan deze eetstoornis een onrustgevoel of angst voor ziekte of zelfs de dood ten grondslag. Je bent je hier niet van bewust en denkt dat je rationeel en gezond bezig bent. In de therapie kan er b.v. d.m.v. RET worden gekeken naar de logica en het nut van dit eetgedrag.
Ook perfectionisme kan ten grondslag liggen aan deze eetstoornis. Je wil alles zo goed mogelijk doen en misschien sla je op andere levensgebieden ook wel een beetje door in dit perfectionistische gedrag.
Via delenwerk en regressie kan worden gekeken waar en waarom deze overtuiging over je gedrag werd gevormd.