Tag: Slechte relatie loslaten.
Vraag je je wel eens af of jouw relatie echt gezond is? Durf je je gevoelens en behoeften wel te tonen, laat je makkelijk over je grenzen gaan?
Elke maand organiseer ik een workshop over het bewust worden van relatieverslaving, ook wel “vallen op de foute man” genoemd. Een minimum aantal deelnemers van 3 is vereist en de kosten bedragen E 40,- per persoon. De workshop duurt van 19.30 uur tot 21 uur. Als je wat meer wil weten of je op wil geven bel even naar 0648750093 020 7701357 of mail naar jovannavriend@gmail.com. De locatie is op 15 min. loopafstand van het C.S. in Amsterdam.
De bedoeling is om meer bewustwording tot stand te brengen over hoe je relaties aangaat. Vaak ben je hier totaal niet bewust van en herhaal je telkens hetzelfde oude patroon.
Ik vind het belangrijk dat de workshops in een ontspannen en vriendelijke atmosfeer plaatsvinden met een maximaal aantal deelnemers van 5 mensen. Ik ben zelf ervaringsdeskundige dus ik weet hoe angstig en machteloos je je kunt voelen in een relatie waar je niet echt wordt gerespecteerd. Vaak gaat relatieverslaving gepaard met lichamelijke en/of geestelijke mishandeling.
De grote vraag is: Waarom laat je dit gebeuren?
Vaak heb je voor jezelf excuses om te blijven. Hij heeft me zo nodig, ergens houdt hij toch van me, hij kan er niets aan doen, hij is geestelijk beschadigd, hij heeft een vreselijke jeugd gehad etc. Dan blijft er nog als grootste verleiding om niet op te geven: De valse hoop dat hij kan en wil veranderen. Dit is misschien wel de grootste en gevaarlijkste leugen.
Hieronder staat een beschrijving die ook op de site onder relatieverslaving/co-dependentie te lezen is.
Het kenmerk van relatieverslaving is niet het verslaafd zijn aan relaties of aan seks of steeds opnieuw verliefd worden. Het is meer dat je valt op partners die emotioneel beschadigd zijn en die niet in staat zijn om een volwassen relatie met echte intimiteit aan te gaan.
Ofschoon het meestal de vrouw is die in dit patroon zit zijn er talloze mannen die in een soortgelijke situatie zitten. Het feit dat meer vrouwen geneigd zijn “te opofferend” gedrag te vertonen heeft te maken met een oerpatroon. Als je een sterke, overheersende man had (een alpha male) maakten je kinderen een betere kans. Dit zit er nog zo diep in dat je onwillekeurig concessies doet.
Een van de kenmerken van relatieverslaving is dat je vaak een enorme behoefte voelt om je partner te overspoelen met zorg en liefde en hem te veranderen zodat hij gelukkiger zal worden. De emotionele drijfveer hierachter is het geloof dat jouw partner jou dan enorm gaat waarderen en echte liefde terug gaat geven. Het gaat hier dan meestal om de liefde die je zelf als kind hebt moeten missen. Als je partner daartoe niet in staat blijkt te zijn en jou inplaats van het gehoopte respect totaal respectloos en liefdeloos gaat behandelen, blijkt vaak dat je niet in staat bent om je los van hem/haar te maken. Je gaat dan nog veel harder je best doen, in de (valse) hoop het toch allemaal voor elkaar te krijgen.
Een slechte relatie loslaten kan soms onmogelijk lijken. Het is bijna onvermijdelijk voor je om op te houden aan je partner te denken. Je blijft mogelijkheden en oplossingen zoeken hoe je de situatie kunt redden en onder controle kunt krijgen. Het is een obsessie voor je geworden, je hele leven wordt beheerst door de relatie, je praat zijn/haar fouten goed en legt de schuld bij jezelf en vindt dat je niet genoeg je best hebt gedaan. Zelfs je gezondheid lijdt eronder. Vaak schrijf je alles toe aan zijn ongelukkige jeugd en probeert je hem nu te geven wat hij heeft gemist. Je probeert hem aan zijn problemen te laten werken, in de hoop dat hij zal veranderen en je neemt alle verantwoordelijkheid op je.
Meer informatie en een test op de “love addiction” symptomen en co-dependentie vind je op relatieverslaving en co-dependentie.
Categorie: Slechte relatie loslaten.
Tip: bezoek ook eens een workshop over schaamte. Dit heeft veel met dit onderwerp te maken!