ROUW, TRAUMA EN PTSS BEHANDELING
Een trauma kan op zodanige wijze zijn sporen achterlaten dat de hersenen anders gaan functioneren. De constante aanmaak van stress-hormonen zorgt ervoor dat deze op overtoeren gaan werken. Vooral de stresshormonen spelen een overheersende rol bij het post traumatisch stress syndroom Er zijn maar heel weinig triggers nodig om weer in de oude angst toestand terecht te komen.In de behandeling van rouw en trauma gebruik ik vaak de de hart-coherentie, zoals beschreven door Dr. Serban-Schreiber in zijn boek “Uw brein als medicijn.” (Serban-Schreiber 2003.) Hierover is meer te lezen in de scriptie in hoofdstuk 1. klik hier voor hart-coherentie Het verzachten van de post traumatische stress stoornis en zeker het herstellen van complexe PTSS neemt tijd in beslag omdat er opnieuw neurale paden in de hersenen moeten worden gevormd. Dit zijn a.h.w. paden van verbindingen in de hersenen die zijn gevormd door herhaalde gedachten. Om hier tegenover weer nieuwe paden te vormen van geruststellende en positieve gedachten heeft uiteraard tijd nodig. Een interventie die zeer werkzaam is bij PTSS is EMDR. Er staat een aparte beschrijving over EMDR onder BEHANDELINGEN. klik hier voor EMDR Over het algemeen kan wel worden gezegd dat na zo’n 6 tot 8 sessies een merkbaar verschil in de intensiteit van het beleven van de oude pijn optreedt.
ROUW
Het verlies van een dierbare en/of geliefde is zwaar voor iedereen. Jammergenoeg worden we er allemaal mee geconfronteerd. Rouwen is iets dat bij het leven hoort en we zijn allemaal ervaringsdeskundigen op onze eigen manier. Ondanks dat kan het als het zover is heel erg moeilijk en pijnlijk zijn om hier mee om te gaan. Naast versterkende technieken maak ik vooral bij vastzittende rouw met veel succes gebruik van EMDR.
De Amerikaanse arts Dr. Elisabeth Kubler-Ross heeft 5 fases genoemd die de meeste mensen doorlopen na een verlies, om weer tot rust te komen, n.l:
- Ontkenning
Deze ontkenning wordt gebruikt als een afweermechanisme om jezelf te beschermen. - Protest of boosheid
Dit kan zich uiten in woede, huilen, schreeuwen en vloeken. Ook kan er sprake zijn van woede naar god of naar de brenger van het slechte nieuws, b.v. de politieagent of de arts.Dit kan in een realistischer daglicht worden gebracht d.m.v. onderzoek met RET. - Vechten
Mensen gaan proberen het verlies te verwerken door het stellen van allerlei doelen om zich hiermee proberen af te leiden. - Depressie
Als het verdriet niet langer met de bovenstaande tactieken te ontkennen of ontlopen valt gaan mensen zich vaak terugtrekken, voelen zich machteloos en kunnen in een depressie terechtkomen. Ook gedrag als zich ziek melden, het vluchten in alcohol, drugs of slaapmiddelen kan voorkomen. Lees meer over Depressie. - Acceptatie
De nabestaande ziet op een gegeven moment in dat de waarheid niet te bestrijden is en accepteert het verlies en het verdriet.
Er zal geprobeerd worden nieuwe contacten te leggen en er worden plannen gemaakt voor een leven zonder de verloren dierbare. Deze stappen doen zich niet bij iedereen in dezelfde mate of volgorde voor, iedereen heeft zijn eigen rouwproces.
Voor de duur van rouw staat geen bepaalde tijd. Belangrijk is de tijd te nemen die voor jou goed voelt. Mocht je op een gegeven moment voelen dat je er in vast zit en meer steun en hulp nodig hebt aarzel dan niet om die dan ook te zoeken.
OMGAAN MET TRAUMA EN POST-TRAUMATISCH STRESSSYNDROOM (PTSS)
Een trauma kan op zodanige wijze zijn sporen achterlaten dat de hersenen anders gaan functioneren. De constante aanmaak van stress-hormonen zorgt ervoor dat deze op overtoeren gaan werken. Er zijn maar heel weinig triggers nodig om weer in de oude angst toestand terecht te komen.
< VOOR MEER OVER DE PTSS BEHANDELING MET EMDR KLIK HIER >
Zaak is de hersenen opnieuw te gaan programmeren met signalen die aan geven dat alles weer veilig is. Naast visualisaties, EMDR, en egoversterking is er een belangrijke rol weggelegd voor de hart-coherentie, zoals beschreven door Dr. Serban-Schreiber in zijn boek “Uw brein als medicijn.” (Serban-Schreiber 2003.) Hierover is meer te lezen in de scriptie in hoofdstuk 1. hart-coherentie De aanpak van trauma en zeker PTSS neemt meer tijd in beslag omdat er opnieuw neurale paden in de hersenen moeten worden gevormd. Dit zijn a.h.w. paden van verbindingen in de hersenen die zijn gevormd door herhaalde gedachten. Om hier tegenover weer nieuwe paden te vormen van geruststellende en positieve gedachten heeft uiteraard tijd nodig. Een interventie die zeer werkzaam is bij PTSS is EMDR. Er staat een aparte beschrijving over EMDR onder BEHANDELINGEN. Over het algemeen kan wel worden gezegd dat na zo’n 6 tot 8 sessies een merkbaar verschil in de intensiteit van het beleven van de oude pijn optreedt.