Een burn out wordt bijna altijd geassocieerd met hard werken, maar is dat wel de oorzaak? Is hard werken niet juist een symptoom voor een dieper liggend probleem, namelijk dat van emotionele verwaarlozing?
Wat is emotionele verwaarlozing en hoe herken je het?
Als je niet weet wat je mist is de kans groot dat je er niet naar op zoek gaat. Als je in je jeugd niet gezien of gehoord bent, als er niet aan jouw emotionele behoeften tegemoet gekomen is, hoe weet je dan wat je mist? Hoe kun je voor je eigen emotionele behoeftes zorgen als je niet weet hoe dat moet? Simpelweg omdat je dat niet geleerd hebt.
Behoeftes worden maar al te vaak eenzijdig ingevuld. Een goede baan, spullen, fysieke gezondheid. Als dat in orde is, dan is er toch niets aan de hand? Zo kun je ook makkelijk denken dat je een prima jeugd gehad hebt omdat er immers nergens een gebrek aan was. Maar wat als er wel voor fysieke behoeften voorzieningen waren, maar niet voor emotionele behoefte
Een groot gevaar dat dreigt op de momenten van teveel stress en trauma is het ingeschakeld worden van het fenomeen “dissociatie”. Dit is een beschermingsmechanisme dat onwillekeurig wordt gebruikt door je onderbewuste om met de scherpe kanten om te kunnen gaan. Dissociatie zorgt ervoor dat je tijdelijk de heftige emoties kunt uitschakelen. Dit is te vergelijken wat er bijvoorbeeld gebeurt met een soldaat op het slagveld, die ondanks heftige verwondingen zichzelf in veiligheid kan brengen door de pijnsignalen uit te schakelen. Tijdelijk is dit een prachtig overlevings mechanisme. Het gevaar bestaat echter dat dit een automatische reactie wordt die zichzelf inschakelt op momenten van psychische druk en stressvolle situaties. Hierdoor kun je een groot deel van je emotionele ontwikkeling missen omdat je niet geraakt wordt, minder voelt en daardoor minder getraind raakt in het op een “normale” manier verwerken van je emoties. Soms kan dat voor gedrag met autistische trekjes worden aangezien, het tegenovergestelde van wie je werkelijk als gevoelige persoon bent. Allemaal heel jammer dus.
Een andere karaktereigenschap, of liever een ander patroon van je denken en voelen genaamd HSP, hooggevoelige persoon (Zie mijn andere blog) zorgt ervoor dat je meer zintuiglijke en emotionele informatie binnenkrijgt. Hierdoor is de kans op overload nog veel groter. HSP is een talent maar het is heel belangrijk dit te onderkennen en jezelf te beschermen tegen overprikkeling en te leren om je grenzen duidelijk aan te geven. Dit is cruciaal maar vanwege de onvrijheid je emoties te tonen en te voelen tijdens je jeugd kan dit een hele uitdaging zijn waaraan in de therapie veel aandacht wordt besteed.
Emotionele verwaarlozing als kind uit zich op latere leeftijd als:
- schaamte
- leegheid
- eenzaamheid
- zelfkritiek
- niet weten wat je voelt
- zelfmoord gedachten
- zelfhaat
- te onafhankelijk zijn
- te veel hooi op je vork nemen
- te veel verantwoordelijkheidsgevoel
- depressie
- geen relaties kunnen vormen
- codependentie
Het werk als vluchtoord – de eerste stap naar een burn out
Voor iemand die wegloopt voor zijn emoties, simpelweg omdat hij of zij ze niet herkend en niet weet hoe er mee om te gaan, kan werken juist een vakantie zijn. Opgaan in je werk is dan een vlucht in plaats van een noodzaak om in je levensonderhoud te voorzien. Emoties uit de weg gaan is nog nooit zo makkelijk geweest als nu. Je eigen behoeften ontwijken omdat je simpelweg niet (meer) weet hoe je er aan toe kunt geven, wordt zelfs aangemoedigd. Een burn out wordt dan niet veroorzaakt door hard werken maar door je gevoel te onderdrukken. Angst voor je innerlijke wereld, het voorkomen om echt gezien worden en mensen toestaan jou te zien is de emotionele verwaarlozing die je als volwassene voortzet. Dit creëert uiteindelijk meer stress dan toegeven aan de emotionele behoeften die blijvend aandacht vragen.
Tegemoet komen aan je emotionele behoeften
Je emoties onderzoeken, er bewust van worden wat je voelt en hoe je ze kunt uiten zijn belangrijke stappen in het voorkomen van een burn out. Uiteraard is een juiste loopbaankeuze belangrijk, maar als er echt voorbij gegaan is aan jou emoties, is er meer nodig. Je kunt leren je emotionele intelligentie te ontwikkelen en tegemoet te komen aan emotionele behoeftes van jezelf en van de ander. En leren hoe je anderen tegemoet kunt laten komen aan jouw emotionele behoeftes. Zo kun je leren hoe je echt aandacht kunt vragen voor jezelf. Iets dat bij emotionele verwaarlozing best moeilijk kan zijn. Heb je niet geleerd om op te komen voor jou gevoelens, dan is de kans groot dat je dingen altijd op een manipulatieve manier vraagt.
Wil je hulp bij het ontcijferen en ontdekken van je emotionele behoeftes? Positive Impuls kan je helpen met een behandeling die bij jou past.