Een dwangstoornis kan proporties aannemen die je hele leven ontwrichten.
In de dwangstoornis behandeling is het van belang om de onderliggende overtuigingen te herzien en angsten te gaan onderzoeken om hierdoor de klacht te verminderen of zelfs op te lossen.
Een goede manier om bij deze onderbewust levende impulsen te komen is via de lichte trance, het naar binnen keren van de aandacht en met b.v. delenwerk en regressie te gaan werken om oorzaken en triggers te onderzoeken. Lees ook:
- Angst voor de angst/fobie gegeneraliseerde angststoornis
- Hyperventilatie, behandeling en symptomen
- Voor PTSS behandeling met EMDR
DWANGSTOORNIS KENMERKEN
De dwangstoornis of obsessieve compulsieve stoornis (compulsieve disorder) wordt gekenmerkt door het optreden van dwanggedachten (obsessies) en/of dwanghandelingen (compulsies). Dwanggedachten zijn terugkerende gedachten of voorstellingen die zich aan de patiënt opdringen en die worden beleefd als misplaatst en vaak schuldgevoel veroorzaken. Ze gaan gepaard met angst of onrust. Omdat deze dwanggedachten zo ontwrichtend en schaamtevol zijn, gaat de patiënt er weerstand aan bieden door ze te negeren en ze proberen te stoppen. D.m.v. dwanghandelingen die bij herhaling worden uitgevoerd denkt de cliënt de klachten onder controle te krijgen en de onrustgevoelens en angst te kunnen verminderen.
Ook gedachten die herhaald moeten worden om de klacht te bezweren vallen onder de noemer dwanghandelingen. Via RET kan een begin worden gemaakt met het ontrafelen van de “leugens” die gepaard gaan met de dwangstoornis.
Mensen met een dwangstoornis (obsessief compulsief) beseffen terdege dat hun dwanghandelingen eigenlijk niet echt werken, maar kunnen er toch niet me ophouden. Ze schamen zich er vaak over en voeren ze in het geheim uit. Bij de dwangstoornis behandeling staat discretie dan ook hoog in het vaandel.
DWANGSTOORNIS OORZAAK EN DWANGSTOORNIS BEHANDELING
Je kunt een groot deel van de dag doorbrengen met deze “bezweringen”. Dwanggedachten en dwanghandelingen hangen meestal met elkaar samen. Iemand kan b.v. denken dat hij zelf vies is en anderen kan besmetten, of dat de buitenwereld vol besmettingsgevaar is en hierdoor allerlei dwanghandelingen ontwikkelen om zichzelf of anderen voor dit gevaar te behoeden. Soms gaat dit zo ver dat ze niet meer naar buiten gaan en geen bezoek meer durven te ontvangen. Ook kun je enorm bang zijn een ramp of ongeluk te veroorzaken en besteed je heel veel tijd aan het controleren van alles wat hiermee te maken kan hebben.
Het kan zover gaan dat een automobilist tijdens het rijden een aantal keren uitstapt om er maar zeker van te zijn dat alle lichten werken en of hij misschien niet iemand per ongeluk heeft aangereden. Mensen krijgen hun administratie niet op tijd af omdat ze zoveel aandacht besteden aan controleren of alles wel klopt.
Anderen hebben last van verzameldrang en kunnen niets weggooien of voelen zich schuldig over destructieve en seksueel getinte gedachten, mijden plaatsen waar iets kan gebeuren zoals b.v. bij hoogtevrees en rijangst en spenderen heel veel tijd aan z.g. “goede gedachten” die hier weer tegenover moeten staan. Vaak moeten deze een vast aantal keren worden herhaald en als ze bij het tellen worden gestoord moet alles weer opnieuw gebeuren. Dit kost enorm veel tijd en energie en kan mensen wanhopig maken.Een dwangstoornis behandeling is dan nodig om je leven weer op orde en leefbaar te maken.
Het zal duidelijk zijn dat deze dwangstoornissen veel negatieve gevolgen kunnen hebben voor de cliënt, voor zijn naasten en in de werkomgeving. De familie wordt vaak betrokkenen in het proces en er kunnen hierdoor veel spanningen ontstaan. De mensen in de naaste omgeving worden vaak boos omdat zij de handelingen overbodig, storend en onzinnig vinden. Ook kunnen er spanningen ontstaan omdat ze worden gedwongen om met de vermijding mee te gaan doen om er voor te zorgen dat er geen spanning en angst ontstaat.
Het is ook mogelijk de dwangstoornis behandeling samen met de partner of direct betrokkene te doen. Zie contact.