NLP succesvol en bewuster omgaan met jezelf en anderen

Posted by Jovanna on april 29, 2018  /   Posted in Gezondheid

NLPWe interpreteren de wereld allemaal vanuit ons eigen perspectief. Dit is gevormd door de ervaringen die we hebben meegemaakt en de conclusie die we hebben getrokken uit deze ervaringen. Positief of negatief, we hebben allemaal een soort scripts lopen die je onbewust in het zelfde verwachtingspatroon houden. We hebben ieder onze eigen manier om de wereld te interpreteren en we nemen deze als vanzelfsprekend aan. Ons gedrag komt voort uit deze vaak onbewuste overtuigingen die jammergenoeg niet altijd met de de werkelijkheid overeenkomen. Degene die het meest flexibel is in zijn reacties en het meest bewust van zijn patronen en aangeleerde scripts zal d.m.v. NLP het meest succesvol zijn in het beïnvloeden van het eindresultaat van zijn acties.

NLP,  Neurolinguïstisch Programmeren is een methode die werd ontwikkeld in de jaren ’70 door de grondleggers Richard Bandler en John Grinder. Sindsdien is de techniek uitgegroeid tot een praktisch en goed werkend systeem om meer inzicht te krijgen in je eigen programmering en die van anderen. NLP wordt ook wel praktische psychologie of de studie van uitmuntendheid genoemd. Het is een houding en methode gebaseerd op een aantal technieken. 1 Hoe we onze gevoelens en gedachten structureren. 2 Hoe we onszelf (wel of niet) motiveren om onze doelen te bereiken. 3 Het kunnen gaan ontdekken, veranderen en gebruik maken van de patronen die in ons systeem zitten om onze persoonlijke gewenste doelen te behalen.

(N)euro:  Staat voor het fysieke, mentale en emotionele functioneren.

(L)inguïstisch:  Bepaalt hoe we met anderen communiceren en ook hoe we tegen onszelf spreken.

(P)rogrammeren:   Hoe we onszelf hebben geprogrammeerd op basis van wat we hebben meegemaakt en hoe we die ervaring hebben geïnterpreteerd.

Het NLP systeem omvat technieken zoals o.a. calibratie, dat wil zeggen: het afstemmen op jezelf en op anderen door te letten op dingen zoals mimiek, verandering van huidskleur, toon van de stem, ademhaling en  beweging. Hierdoor kun je onderliggende signalen bemerken om meer van de persoon tegenover je te begrijpen. Bijkomend voordeel is dat de persoon met wie je spreekt zich erg gezien en begrepen voelt waardoor de communicatie en openheid verbetert. Een andere techniek is Anchoring of verankeren. Dit kan door een woord of een gebaar te verbinden aan een positieve emotie. B.v. je een krachtig moment van succes in het verleden of zelfs in de toekomst voor te stellen en dat te verbinden met een gebalde krachtige vuist of iets dergelijks. De positieve lading kan dan opgeroepen worden door dit gebaar te herhalen. Ook aanrakingen of gezichtsuitdrukkingen kunnen worden gekoppeld aan een gewenst gevoel.

Wat we in de therapie gaan doen is het inzetten van diverse technieken naast de NLP zoals RET,  Inner Child en metaforen om de onderbewuste patronen zo goed mogelijk in kaart te brengen. Het resultaat zal een grotere grip op de werkelijkheid zijn en een makkelijker en meer succesvol kunnen communiceren. Je merkt dat je beter verbinding maakt met jezelf en met anderen zowel prive als in een zakelijke omgeving.

Vragen? Bel gerust even naar 0648750093 of mail naar jovannavriend@gmail.com

 

Comments are closed.

Positive Impulse - Jovanna Vriend | Copyright © 2012-2018
^ Back to Top