Een dwangstoornis kan je leven ontwrichten. Ga de strijd aan en met hulp kun je winnen.

Posted by Jovanna on april 23, 2018  /   Posted in Gezondheid

dwangstoornis

Een obsessieve compulsieve stoornis ontstaat vaak geleidelijk. De dwangstoornis of obsessieve compulsieve stoornis (obsessive compulsive disorder) bestaat uit het optreden van dwanggedachten (obsessies) en/of dwanghandelingen (compulsies).

Dit zijn gedachten en beelden die terugkeren en je een onbehaaglijk gevoel geven, vaak voel je je er zelfs schuldig over. Omdat deze als onprettig worden ervaren probeer je ze te negeren of te stoppen, dit levert vaak zoveel onrust op dat je maar toegeeft aan de drang (compulsie) om de handelingen uit te voeren. Je denkt hiermee rust te kunnen krijgen maar deze is van tijdelijke aard en de gedachten en de behoeften tot handelingen wordt alleen maar erger.

Je weet dat het toelaten van de gedachten en dwanghandelingen niet werkt om je onrust te bestrijden maar het is bijna onmogelijk hiermee te stoppen omdat de spanning dan alleen nog maar erger lijkt te worden.

Je kunt hier een groot deel van de dag mee bezig zijn met als gevolg dat niet alleen jij maar alles en iedereen in je omgeving hier onder gaat lijden. Het beïnvloedt je zelfvertrouwen, je gevoel van veiligheid, je relaties en je werk. Het kan resulteren dat je niet meer naar buiten gaat, mensen vermijdt en geen bezoek meer ontvangt omdat je opziet tegen de dwanghandelingen die al deze confrontaties oproepen.

Wat we gaan doen in de therapie is de triggers onderzoeken, oorzaken in kaart brengen en een plan opzetten voor geleidelijk blootstelling aan de prikkels (exposure).

Ik maak gebruik van een lichte vorm van hypnose waarbij je nog helemaal aanwezig bent om de momenten te gaan onderzoeken waar de triggers zijn begonnen. Cognitieve gedragstherapie wordt ingezet om je patronen in kaart te brengen, RET, rationeel emotieve therapie wordt gebruikt om de geldigheid en de waarde van je dwanggedachten aan het licht te brengen.

De dwangstoornis komt voort uit een onbewust deel van je persoonlijkheid dat verbazingwekkend genoeg altijd een positieve intentie heeft, b.v. het vermijden van allerlei gevaar. Dit wordt onderzocht met Inner Child of ego states/delenwerk. Het onbewuste achtergebleven deel wordt op de hoogte gebracht van de nadelen van het goed bedoelde dwangpatroon en kan een nieuwe taak krijgen. Dit geeft snelle en blijvende resultaten omdat er verbinding wordt gemaakt tussen je bewuste persoonlijkheid en je onbewuste.

Weet dat er een oplossing is, daar gaan we samen aan werken en voor vechten.

Comments are closed.

Positive Impulse - Jovanna Vriend | Copyright © 2012-2018
^ Back to Top