Blog

Orthorexia, wat ligt er onder deze drang van hypergezond eten en extreem sporten?

Posted by Jovanna on mei 24, 2018  /   Posted in Gezondheid

Orthorexia, de nieuwe sluipende eetstoornis.

Iedereen weet dat gezond eten en sporten fundamenteel zijn voor je gezondheid en dat veel kwalen hierdoor voorkomen kunnen worden. Het bizarre is als je er te veel in opgaat je grenzen kunnen vervagen. je bent de hele dag bezig te checken hoeveel calorieën, hoeveel koolhydraten en vetten, E nummers, conserveringsmiddelen, landbouwgif etc.etc alles bevat. Op een gegeven moment wordt je zo kritisch en perfectionistisch in je keuzes dat hele voedingsgroepen worden uitgesloten.

orthorexiaVetten bijvoorbeeld zijn jarenlang gedemoniseerd en boezemen bijna iedereen angst in. Nu blijkt dat juist de verzadigde vetten zoals de roomboter en kazen en vette vis een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van aderverkalking en hartkwalen. De allernieuwste vijand is suiker, daar zit zeker een grond van waarheid in omdat geraffineerde suiker de nummer 1 veroorzaker van ontstekingsreactie in het lichaam is. (Zie mijn blog over glycatie van je cellen op de homepage). Bij orthorexia gaat het echter
zo ver dat je zelfs vruchten gaat vermijden vanwege het suikergehalte.

Kortom. iets met een positieve intentie wordt de vijand van je gezondheid en je gemoedsrust. Je ben er constant mee bezig en voelt je schuldig als je iets hebt gegeten da minder gezond zou zijn en je wordt onrustig als je een keer niet hebt kunnen sporten.

Mensen die lijden aa orthorexia  klik hier zijn constant bezig met voedsel te eten en te kiezen dat in hun ogen verantwoord is, maar zijn hierin doorgeslagen op zo’n manier dat hun eetpatroon dwangmatig, beperkt, ongezond, eenzijdig en zelfs gevaarlijk wordt. Voedsel dat in hun ogen als ongezond wordt gezien weigeren ze. Vaak wordt ook niet ingezien dat het hier om een van de gevaarlijkste vormen van eetstoornissen gaat.

Het gevaar van deze eetstoornis is dat deze er vaak langzaam en ongemerkt insluipt.Vaak begint het met het stoppen met eten van vlees, vis, graan en zuivel   Vetten zijn bedreigend en worden vermeden, een eiwit en vitamine tekort is hiervan het resultaat.Ze gaan heel veel groente en fruit eten, de groente wordt het liefst rauw gegeten ook al protesteren de darmen. Het gaat bij orthorexia dan ook niet zozeer om de hoeveelheid eten,maar over de zogenaamde gezondheidswaarde. Over het algemeen kan worden gezegd dat mensen die aan orthorexia lijden veel te eenzijdig eten.

Vaak ligt aan deze eetstoornis een onrustgevoel of angst voor ziekte of zelfs de dood ten grondslag. Je bent je hier niet van bewust en denkt dat je rationeel en gezond bezig bent. In de therapie kan er b.v.  d.m.v. RET worden gekeken naar de logica en het nut van dit eetgedrag.

Ook perfectionisme kan ten grondslag liggen aan deze eetstoornis. Je wil alles zo goed mogelijk doen en misschien sla je op andere levensgebieden ook wel een beetje door in dit perfectionistische gedrag.

Via delenwerk en regressie kan worden gekeken waar en waarom deze overtuiging over je gedrag werd gevormd.

Tag: Orthorexia
Categorie: Orthorexia.

Waar komen die eetbuien ECHT vandaan????????????

Posted by Jovanna on mei 01, 2018  /   Posted in Gezondheid

eetbuien

Ondanks al je goeie voornemens en je best kritische gedrag bij het boodschappen doen kun je op een gegeven moment weer met een volle buik en lege verpakkingen zitten. Wat ligt er ten grondslag aan die eetbuien? Hoe komt ‘t dat je niet nadenkt, maar aanvalt en doorgaat tot je over je grenzen bent gegaan en achterblijft met een slecht gevoel over jezelf?

Je kunt je afvragen op welk moment de eetbuien optreden. Is ‘t als je gespannen bent of je je over iets zorgen maakt of je alleen voelt? Dan werkt eten (vooral koolhydraten) als een soort tranquillizer. Alle energie gaat naar het spijsverteringsproces en je hersenen krijgen minder bloed (brandstof) aangevoerd zodat je vanzelf minder gaat piekeren. Dit is een bekend verschijnsel, denk maar aan de loomheid die je overvalt na een maaltijd. Op zich heel normaal maar als je “onbewust leert” dat je eten op deze manier als een verdoving kunt gebruiken dan kan je hier goed vast in komen te zitten en ga je bij spanning heel snel naar eten grijpen.

Wat ook mogelijk is dat je de ontevredenheid over jezelf zo storend vindt dat je daardoor al weer gaat eten. Ook kan het zijn dat je jezelf dikker houdt om niet als seksueel object gezien te worden. Dit gebeurt vaak met mensen die seksueel zijn misbruikt. Tegelijk is je extra vetlaagje een bescherming tegen de buitenwereld. Er kunnen nog veel meer onbewuste redenen zijn voor het optreden van eetbuien. Je hoeft ook helemaal niet dik te zijn, soms zorg je met kotsten dat je maag weer wordt geleegd zodat je de calorieën niet opslaat. Dit is typisch voor boulimia.

In de therapie gaan we deze overtuigingen onderzoeken met behulp van een lichte vorm van hypnose. Je bent er nog helemaal bij bent en je kunt gewoon antwoorden terwijl je de beelden van vroeger als in een film ziet. We zoeken naar de momenten van vroeger waar deze overtuigingen zijn gevormd. Als je eenmaal bewust wordt welke foute ideeën er toen zijn ontstaan van waaruit je nog steeds handelt, krijg je ruimte om nieuwe eetgewoonten te starten en om je eetproblemen achter je te laten. Je zult merken dat je bijna als vanzelf gaat afslanken. Je gaat nu letten op de gezonde en natuurlijke signalen van je
lichaam en reageert niet langer op je oude impulsen.

Meer op de uitgebreide site. klik hier…… 

SKYPE SESSIES zijn mogelijk. Heb je een vraag?

bel: 06-48750093  of mail naar jovannavriend@gmail.com

 

NLP succesvol en bewuster omgaan met jezelf en anderen

Posted by Jovanna on april 29, 2018  /   Posted in Gezondheid

NLPWe interpreteren de wereld allemaal vanuit ons eigen perspectief. Dit is gevormd door de ervaringen die we hebben meegemaakt en de conclusie die we hebben getrokken uit deze ervaringen. Positief of negatief, we hebben allemaal een soort scripts lopen die je onbewust in het zelfde verwachtingspatroon houden. We hebben ieder onze eigen manier om de wereld te interpreteren en we nemen deze als vanzelfsprekend aan. Ons gedrag komt voort uit deze vaak onbewuste overtuigingen die jammergenoeg niet altijd met de de werkelijkheid overeenkomen. Degene die het meest flexibel is in zijn reacties en het meest bewust van zijn patronen en aangeleerde scripts zal d.m.v. NLP het meest succesvol zijn in het beïnvloeden van het eindresultaat van zijn acties.

NLP,  Neurolinguïstisch Programmeren is een methode die werd ontwikkeld in de jaren ’70 door de grondleggers Richard Bandler en John Grinder. Sindsdien is de techniek uitgegroeid tot een praktisch en goed werkend systeem om meer inzicht te krijgen in je eigen programmering en die van anderen. NLP wordt ook wel praktische psychologie of de studie van uitmuntendheid genoemd. Het is een houding en methode gebaseerd op een aantal technieken. 1 Hoe we onze gevoelens en gedachten structureren. 2 Hoe we onszelf (wel of niet) motiveren om onze doelen te bereiken. 3 Het kunnen gaan ontdekken, veranderen en gebruik maken van de patronen die in ons systeem zitten om onze persoonlijke gewenste doelen te behalen.

(N)euro:  Staat voor het fysieke, mentale en emotionele functioneren.

(L)inguïstisch:  Bepaalt hoe we met anderen communiceren en ook hoe we tegen onszelf spreken.

(P)rogrammeren:   Hoe we onszelf hebben geprogrammeerd op basis van wat we hebben meegemaakt en hoe we die ervaring hebben geïnterpreteerd.

Het NLP systeem omvat technieken zoals o.a. calibratie, dat wil zeggen: het afstemmen op jezelf en op anderen door te letten op dingen zoals mimiek, verandering van huidskleur, toon van de stem, ademhaling en  beweging. Hierdoor kun je onderliggende signalen bemerken om meer van de persoon tegenover je te begrijpen. Bijkomend voordeel is dat de persoon met wie je spreekt zich erg gezien en begrepen voelt waardoor de communicatie en openheid verbetert. Een andere techniek is Anchoring of verankeren. Dit kan door een woord of een gebaar te verbinden aan een positieve emotie. B.v. je een krachtig moment van succes in het verleden of zelfs in de toekomst voor te stellen en dat te verbinden met een gebalde krachtige vuist of iets dergelijks. De positieve lading kan dan opgeroepen worden door dit gebaar te herhalen. Ook aanrakingen of gezichtsuitdrukkingen kunnen worden gekoppeld aan een gewenst gevoel.

Wat we in de therapie gaan doen is het inzetten van diverse technieken naast de NLP zoals RET,  Inner Child en metaforen om de onderbewuste patronen zo goed mogelijk in kaart te brengen. Het resultaat zal een grotere grip op de werkelijkheid zijn en een makkelijker en meer succesvol kunnen communiceren. Je merkt dat je beter verbinding maakt met jezelf en met anderen zowel prive als in een zakelijke omgeving.

Vragen? Bel gerust even naar 0648750093 of mail naar jovannavriend@gmail.com

 

Een dwangstoornis kan je leven ontwrichten. Ga de strijd aan en met hulp kun je winnen.

Posted by Jovanna on april 23, 2018  /   Posted in Gezondheid

dwangstoornis

Een obsessieve compulsieve stoornis ontstaat vaak geleidelijk. De dwangstoornis of obsessieve compulsieve stoornis (obsessive compulsive disorder) bestaat uit het optreden van dwanggedachten (obsessies) en/of dwanghandelingen (compulsies).

Dit zijn gedachten en beelden die terugkeren en je een onbehaaglijk gevoel geven, vaak voel je je er zelfs schuldig over. Omdat deze als onprettig worden ervaren probeer je ze te negeren of te stoppen, dit levert vaak zoveel onrust op dat je maar toegeeft aan de drang (compulsie) om de handelingen uit te voeren. Je denkt hiermee rust te kunnen krijgen maar deze is van tijdelijke aard en de gedachten en de behoeften tot handelingen wordt alleen maar erger.

Je weet dat het toelaten van de gedachten en dwanghandelingen niet werkt om je onrust te bestrijden maar het is bijna onmogelijk hiermee te stoppen omdat de spanning dan alleen nog maar erger lijkt te worden.

Je kunt hier een groot deel van de dag mee bezig zijn met als gevolg dat niet alleen jij maar alles en iedereen in je omgeving hier onder gaat lijden. Het beïnvloedt je zelfvertrouwen, je gevoel van veiligheid, je relaties en je werk. Het kan resulteren dat je niet meer naar buiten gaat, mensen vermijdt en geen bezoek meer ontvangt omdat je opziet tegen de dwanghandelingen die al deze confrontaties oproepen.

Wat we gaan doen in de therapie is de triggers onderzoeken, oorzaken in kaart brengen en een plan opzetten voor geleidelijk blootstelling aan de prikkels (exposure).

Ik maak gebruik van een lichte vorm van hypnose waarbij je nog helemaal aanwezig bent om de momenten te gaan onderzoeken waar de triggers zijn begonnen. Cognitieve gedragstherapie wordt ingezet om je patronen in kaart te brengen, RET, rationeel emotieve therapie wordt gebruikt om de geldigheid en de waarde van je dwanggedachten aan het licht te brengen.

De dwangstoornis komt voort uit een onbewust deel van je persoonlijkheid dat verbazingwekkend genoeg altijd een positieve intentie heeft, b.v. het vermijden van allerlei gevaar. Dit wordt onderzocht met Inner Child of ego states/delenwerk. Het onbewuste achtergebleven deel wordt op de hoogte gebracht van de nadelen van het goed bedoelde dwangpatroon en kan een nieuwe taak krijgen. Dit geeft snelle en blijvende resultaten omdat er verbinding wordt gemaakt tussen je bewuste persoonlijkheid en je onbewuste.

Weet dat er een oplossing is, daar gaan we samen aan werken en voor vechten.

Negatief zelfbeeld? Vindt de oorzaak van je onzekerheid en reken er VOORGOED mee af

Posted by Jovanna on april 16, 2018  /   Posted in Gezondheid

negatief zelfbeeld

We zijn niet allemaal even zeker over onszelf, ons uiterlijk, intelligentie, kracht of capaciteiten. De basis voor de manier waarop je in het leven staat wordt gevormd in je eerste levensjaren.

Hoe gingen je ouders met je om? Hoe sterk konden ze je laten voelen dat er echt van je werd gehouden en dat je er helemaal mocht zijn, gewoon zoals je bent? Onvoorwaardelijke liefde is het grootste goed dat je ouders of verzorgers je mee kunnen geven. De meeste ouders zullen echt hun best doen maar in heel veel gevallen waren ze hier niet toe in staat vanwege de beschadigingen of gedachtenkronkels die ze in hun eigen jeugd hebben meegekregen.

De minder gelukkige programmering die je dan meekrijgt resulteert vaak in een negatief zelfbeeld, onzekerheid en het aangaan van relaties met partners die de oude patronen van je ouders met zich mee dragen. Hierdoor wordt je onbewust aangetrokken omdat het zo “bekend” en zelfs “vertrouwd” aanvoelt. Kijk even verder op de site bij: 

 Innerlijk kind/delenwerk en relatieverslaving/co-dependentie

Collageen de redder en basisvoeding van je huid

Posted by Jovanna on maart 20, 2018  /   Posted in Gezondheid

collageen psychotherapie

 

Je huid bestaat voor een groot gedeelte uit collageen. Dit is een eiwit dat ook een rol speelt bij het onderhuid van je haar en nagels. Vooral je huid vindt deze voedingsstof een weldaad. De elasticiteit van je huid hangt af van het aanwezige collageen. Jammer genoeg zoals met zoveel dingen zorgt het verouderingsproces voor het minder goed kunnen aanmaken van collageen waardoor je huid er valer, dunner, droger en….. gerimpelder uit kan gaan zien. Niet wat je wil.

In een eerder blog van mij  “Suiker, een guilty pleasure dat not so sweet is” heb ik t over glycatie dat is een proces dat alle cellen in je lichaam en dus ook het collageen kapot maakt. Door de versuikering (glycatie) gaan de uiteinden van de eiwitten die de bouwstenen voor alles in je lichaam zijn aan elkaar verkleven, het zogenaamde “crosslinken” Hierdoor verliezen ze hun werking en soepelheid. Ik schreef al in eerder blog dat er een nieuwe vorm van  vitamine b1 is ontdekt n.l. benfotiamine die het verkleven tegengaat. Ook carnosine speelt een grote beschermende rol als DE super antioxidant van het lichaam, maar hierover later meer.

Er zijn verschillende soorten collageen supplementen, belangrijk is dat deze zijn gehydroliseerd  dat komt er op neer dat ze uit kleinere moleculen bestaan waardoor ze makkelijker kunnen worden opgenomen. Het zijn eiwitten die hun rol pas goed kunnen spelen als ze niet opgaan in andere eiwitrijke voeding. Het beste neem je ze daarom s’avonds zo;n 2 uur na de maaltijd ongeveer 6 a 8 gram. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de opbouw van het collageen in de huid dus neem daar ook extra van in.

Zelf gebruik ik collageen van zeedieren, “marine collagen” Na 2 of drie maanden zie je zeker resultaat. Volgende keer meer over carnosine. Veel succes en plezier bij het doorstaan van de tand des tijds.

 

Relatieverslaving/co-dependentie vallen op de “foute” partner, een aangeleerd patroon

Posted by Jovanna on februari 22, 2018  /   Posted in Gezondheid

relatieverslaving co-dependentie

De patronen waarmee we onze relaties aangaan zijn allemaal gebaseerd op de eerste ervaringen met binding (meestal) met je ouders. Ondanks fouten die onvermijdelijk worden gemaakt in de opvoeding gaat dit vaak redelijk goed. Soms echter hoeven er maar kleine onbewuste boodschappen doorgegeven te worden waardoor je als kind niet helemaal de veilige hechting voelt die van groot belang is bij je latere functioneren en bij het aangaan van vriendschappen en vooral relaties. In meer extreme gevallen heb je de pech een ouder te hebben die psychisch niet in staat is om deze veilige hechting door het geven van onvoorwaardelijke liefde tot stand te brengen. Onderbewust kun je de boodschap meekrijgen dat je niet de moeite waard bent en gaan deken dat je altijd je best moet doen om mensen te overtuigen om van jou te gaan houden. Vanuit dit zo gecreëerde negatieve zelfbeeld komen klachten als perfectionisme, burn-out co-dependentie en relatieverslaving voort.

Relatieverslaving of co-dependentie uit zich in verbindingen aangaan met partners die zelf niet in staat zijn om een gezonde relatie aan te gaan. Dat je je hier aan blootstelt heeft te maken met je oude programmering, je bent gewend je bloot te stellen aan mensen met een emotionele handicap. Je gaat erg je best doen vanuit de valse hoop dat het dit keer gaat lukken. Jammergenoeg is het niet mogelijk om met de oude ingrediënten een geslaagde relatie op te zetten.

Doel van de therapie is te gaan doorzien hoe je bent geprogrammeerd en te werken aan het ontdekken van je eigen behoeften en het verbeteren van je zelfbeeld.  Je bent toe aan een UPGRADE wat betreft je eigenwaarde, je gaat niet langer tevreden zijn met wat kruimels van een illusie. Je gaat leren om bewust te worden van je eigen gevoelens die je waarschijnlijk al heel lang ondergeschikt hebt gemaakt aan die van een ander. Lees meer op de uitgebreide pagina relatieverslaving en co-dependentie

Glycatie van je cellen, een guilty pleasure dat “NOT SO SWEET” is

Posted by Jovanna on februari 16, 2018  /   Posted in Gezondheid

gevaren van suiker psychotherapie

De laatste tijd heeft suiker een slechte naam gekregen. Niet voor niets en vandaar wel goed om even aandacht te besteden aan het proces dat suiker zo omstreden en destructief maakt. De gevaren van suiker zitten hem in de schade die wordt veroorzaakt door een proces dat glycatie heet.

De normale gevaren van suiker in al zijn vormen, zelfs de onschuldig lijkende vruchtensuikers,  kennen we natuurlijk al lang. Dik worden, diabetes, te hoog bloedsuikergehalte, tandbederf etc…..

Normaal wordt suiker of ander koolhydraat afgebroken in het lichaam tot glucose. Als we ouder worden of te veel voedsel met een hoge glycemische waarde eten (veel suikers bevattend) ontstaat er een chemische reactie met de vetten en eiwitten in ons lichaam waardoor zeer schadelijke stoffen ontstaan de zogenaamde AGEs  oftewel “Advanced Glycation Endproducts”.  Het woord zegt het al door  deze stoffen “we AGE’. Duidelijk voorbeeld hiervan is de manier waarop diabetici verouderen. Dit proces speelt zich eigenlijk bij iedereen af die “normale” westerse voeding eet. Tot honderd jaar geleden was suiker een bijzondere traktatie die sporadisch werd gegeten. Suikerverslaving is de norm geworden, het speelt net als alcohol, nicotine, alle andere drugs, seks en gokken in op de dopamine huishouding. Dopamine is de stof die je doet uitkijken naar de volgende “kick” het effect van suiker hierop is ZWAAR onderschat. 

Uit recente studie blijkt dat een van de gevaren van suiker het “crosslinken” van de eiwitten in je lichaam veroorzaakt. We zijn aangewezen op het juiste functioneren van deze eiwitten die ontelbare onderhouds functies hebben.De uiteinden van de molecuul strengen verkleven door de suikers met elkaar waardoor ze niet goed meer hun belangrijke taken kunnen vervullen. Resultaat is staar, retinopathie, arteriosclerose, zenuwpijnen. Schade aan de huid door de afbraak van collageen en veel meer.

Lees hoe o.a. benfotiamine je hier tegen kan beschermen.

Meer over collageen suppletie in mijn volgende blog.

Benfotiamine de super B1 die tot nu toe onbereikbare plaatsen bereikt

Posted by Jovanna on februari 14, 2018  /   Posted in Gezondheid

burn-out behandeling test

Benfotiamine is een synthetische vorm van vitamine b1 die van nature niet voorkomt. Het wordt in het lichaam 5 maal beter opgenomen dan de normale b1 die alleen in water oplosbaar is. Het wordt omgezet door de enzymen in de darm en wordt daarna weer omgezet in thiamine door de rode bloedlichaampjes en de lever. De synthetische variant is ook in vet oplosbaar waardoor het zijn functie diep in de cellen kan vervullen. Het voorkomt  het proces van glycatie (zie mijn post hierover) wat als een van de belangrijkste oorzaken van veroudering wordt gezien. Het blijkt de degeneratie van hersenen en bloedcellen te verminderen en de groei van kanker te remmen Tevens verbetert het de afbraak van suikers in spiercellen en balanceert het de bloedsuikerspiegel op heel ingenieuze wijze. het verbetert ook de neuropathische pijn die bij diabetes optreedt. Uit onderzoek blijkt dat met benfotiamine behandelde ratten minder ontsteking reacties en minder neuropathische pijn ondervinden.  Zie deze link

Ander onderzoek wijst uit dat het injecteren van benfotiamine in de ogen van diabetische ratten de staar significant verminderd.  Zie “Effects of benfotiamine on PKC” onderaan artikel. Het zou de hersencellen beschermen waardoor o.a. de symptomen van depressie minder worden. De bloedsomloop wordt tevens gestimuleerd omdat het hart beter gaat functioneren.

Verder leuk nieuws…….. benfotiamine gaat de schadelijke effecten van alcohol en andere toxische stoffen tegen dus we kunnen er gerust een toast op uitbrengen.

Voor meer info over de werkzaamheid klik hier.

Positive Impulse - Jovanna Vriend | Copyright © 2012-2018
^ Back to Top